Bemutatkozó

SchallerIstvan_220 éves voltam, amikor egy barátom elvitt a Budapesti Képzőművészeti Egyetemre. Amikor megéreztem az olajfesték és a terpentin szagát, rögtön tudtam, hogy megérkeztem, otthon vagyok. Addig cukrászként dolgoztam, tehát erő és kitartás kellett a váltáshoz, és felnőtt fejjel érettségiztem le. Két évig éjjel-nappal festettem és rajzoltam, képeim megteltek élettel, ráéreztem az alkotás erejére. Azóta sem telik el alkotás nélkül nap: ha lehet, szinte minden nap készítek egy új képet. Szeretem megfigyelni a körülöttem lévő valóságot, szétbontani, mint egy prizma, majd újból összerakni azt. A Képzőművészeti Egyetemet 2002-ben végeztem el, 1998 és 1999-ben Székely Bertalan Ösztöndíjat, 2000-ben Tóth Menyhért Ösztöndíjat és Köztársasági Ösztöndíjat kaptam munkám elismeréseként. Tanári képesítésemet azóta is használom, legalább 50 tehetséges gyermeknek segítettem már abban, hogy a művészet az élethivatásukká váljon.

SchallerIstvan_1Egy-egy nagyobb méretű olajfestmény elkészítése olykor heteket, hónapokat is igénybe vesz, hiszen sokszor napokat kell várni egy-egy festékréteg száradására. Épp egy ilyen várakozó időben jött a sugallat, hogy fessek közben olyan kis méretű képeket is, amelyek néhány óra, vagy maximum egy nap alatt készülnek el. Ezek az úgynevezett „napi képek” mind másról szólnak és máskor készülnek – mégis, legyen szó fénytanulmányról, életképről, portréról, vagy akár csendéletről, szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a kis képek az életszakaszaim lenyomatai. Szeretek úgy tekinteni rájuk, mint pillanatfelvételekre, amelyek együttesen kiadnak egy teljes képet. Egy tárgyról ezerféle pillanatfelvételt lehet készíteni, melyek az idő és a hangulat közös lenyomataként mindig más valóságot hoznak létre.

Elsősorban Morandi harmonikus képei adnak új inspirációt, de szívesen kalandozom a csodálatos 15. századi Itáliába Botticellihez, vagy a 16-17. századi Németalföldre a nagy mesterekhez, Vermeerhez és Rubenshez, de erős hatással vannak rám Velázquez képei is.

A barátaim gyakran mondják, hogy a képeim életet visznek a nappalijukba. Örülök, ha alkotásaim új helyeken új életet kezdhetnek.